•  

Az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja által társfinanszírozott „800+ – 800 éves falvak az Abaúj-Torna térségi kulturális programok és a határmenti együttműködés erősítéséért” (projektazonosító: FMP-E/1901/1.1/003) elnevezésű projekt célja a szlovák-magyar határtérség kulturális örökségének megőrzése és turisztikai célú hasznosítása, ezáltal hozzájárulva a határterület vonzerejének fokozásához és a látogatószám növeléséhez.

A cél elérése érdekében a partnerek a következő tevékenységeket valósítják meg:

  • szabadtéri rendezvényhelyszín kialakítása Felsődobszán;
  • rendezvények megvalósításához szükséges eszközök beszerzése Péderen;
  • a kulturális hagyományok megőrzése és színes, közös kulturális programkínálat kialakítása, 2 közös, 2-2 napos fesztivál megrendezésével;
  • a projektben résztvevő községek és a környező települések kulturális és természeti értékeinek bemutatása és népszerűsítése, egy közös kétnyelvű kiadvány megjelentetésével.

A projektben résztvevő 800 éves települések nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális hagyományok és a népszokások megőrzésére, ápolására. Felsődobsza és Péder rendezvényei már jelenleg is sok érdeklődőt vonzanak a határ mindkét oldaláról. A települések 2012 óta jó kapcsolatot ápolnak és együttműködnek közös rendezvények és programok megvalósításában. A 800+ projekt keretében ezt a hagyományt kívánják továbbvinni.

A főbb célcsoportok: a projektben résztvevő települések és lakosságuk, az Abaúj-Torna térségben élő lakosság, a régióba látogató és potenciális turisták, akik az érintetlen vidéki környezetet kedvelik és érdeklődnek a kulturális események iránt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi, illetve Kassa megye déli részén elterülő Abaúj-Torna vidék gazdag kulturális hagyományokkal és egyedülálló természeti látnivalókkal rendelkezik, amelyek azonban jelenleg kevésbé ismertek és kiaknázottak. Az aprófalvas térségben számos gazdasági-társadalmi szempontból hátrányos helyzetű, elszegényedett település található, ahol a minőségi kulturális programok és szórakozási lehetőségek száma korlátozott. Jelen projekt ezt a hiányosságot kívánja pótolni.

A nemzetközi együttműködés eredményeként hosszútávon növekedhet a régióba érkező turisták száma.

A projekt partnerei:

  • Vezető kedvezményezett: Felsődobsza Község Önkormányzat (HU)
  • Kedvezményezett 1: Obec Peder (SK)

Tervezett időtartam: 2020. 02. 01. – 2021. 06. 30.

Az ERFA támogatás összege: 49 864,70 EUR

A projekt teljes költségvetése: 58 665,35 EUR

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

https://www.skhu.eu
https://www.viacarpatia-spf.eu

Projektek
Projektek
Projektek

Hivatalos órák

Hétfő: 08:00 - 12:00, 13.00 - 15.00
Kedd: ügyfélfogadási szünet
Szerda: 08:00 - 12:00, 13.00 - 15.00
Csütörtök: ügyfélfogadási szünet
Péntek: 08:00 - 12:00

Képgaléria

Naptár