•  

Polgármesteri Köszöntő 

LA

Engedje meg, hogy szeretettel köszöntsem Önt Észak-Magyarországon, a történelmi Abaúj vármegye egyik legszebb településén, Felsődobszán.
Térségünk rendkívül gazdag, sokszínű és patinás múltra tekint vissza a honfoglalástól napjainkig. Nem kivétel ez alól Felsődobsza sem, hiszen már az őskorban lakott település volt, majd királyi birtokként szerepelt az okiratokban. Dombjainak egyike ebben az időben földvárként szolgált. Környékén bronzkori leleteket találtak, melyeket a Nemzeti Múzeumban őriznek. A történelmi emlékek mellett az abaúji táj mind a helyi lakosság, mind az ide látogatók számára páratlan élményt nyújt. Számtalan látogató leli örömét az itt található természeti adottságokban: a vadregényes hegyekben, az érintetlen Hernád folyóban, melyek együtt és külön-külön is különleges felüdülést, felöltődést adnak a pihenni vágyóknak, a szárazföldi és a vízi turizmus kedvelőinek egyaránt. Közel ezerfős községünk a Hernád folyó mentén, a Hernád-völgyében található. Közúton mind a 3-as, mind a 37-es főközlekedési útvonal felől is elérhető, Halmaj község és Abaújszántó kisváros között elhelyezkedő település. A Hernád partján valóságos kis üdülőövezet alakult ki, ahová szinte egész Északkelet-Magyarországról járnak pihenni, horgászni, szórakozni a természetkedvelők. Kérem, ismerje meg közelebbről településünket! Örömmel látjuk turistaként, látogatóként itt időzve, de szívesen fogadjuk vállalkozását, és megtisztelő, ha családja számára akár rövidebb, akár hosszabb időre is életteréül választja Felsődobszát.

Szeretettel várjuk Önt!

Luterán András 
polgármester

Történelme

A község történelme…..

eromu

A falu helyén már a bronzkorban éltek emberek. Erről tanúskodnak a község fölötti Várdomb több korszakot feltáró régészeti leletei, melyeket a Nemzeti Múzeumban őriznek. A település Dubuchya alakban szereplő nevét csak az 1500-as évekből származó oklevelekből ismerjük. Tudjuk, hogy a község már az 1200-as években is létezett. A királyné által létrehozott német telepes falu volt, e mellett több más közeli faluval együtt a Vizsolyi ispánság felügyelete alá tartozott. 1422-ben 22 jobbágyportája volt. A törökök Felsődobszát 1635-ben lerombolták, aztán a terület a XVIII. század elején ismét benépesült, sőt jövedelmező malmot is működtetett. A XIX. század elején 100-nál több háza, és közel 1000 lakosa, valamint jelentős bortermelése, és kiemelkedő juhtenyésztése volt. A községbe az 1930-as évek elején vezették be a villanyt, majd községházával és vágóhíddal is gazdagodott a település. A Hernádon 1911-ben létesített vízierőművet korszerűsítették, amely még napjainkban is üzemel. 1945 után a megalakult és jól működő Takarékszövetkezet sokáig fontos szerepet játszott a falu gazdasági életében. Később a lakosság egyre nagyobb hányada a városi iparban helyezkedett el.

Hivatalos órák

Hétfő: 08:00 - 12:00
Kedd: 08:00 - 12:00
Szerda: 08:00 - 12:00
Csütörtök: nincs ügyfélfogadás
Péntek: 08:00 - 12:00

Képgaléria

Naptár